Bukplastik - full - stor
158 Operationsberättelser
2008 Bilder
Bukplastik, även känd som abdominoplastik, är en kirurgisk procedur som syftar till att forma och återställa en slätare och fastare mage. Det är ett populärt ingrepp för dem som har genomgått stora viktförändringar eller efter graviditet, och som upplever slapphet och överflödig hud i bukområdet och kanske s k diastas*.
En bukplastik kan göras med olika metoder beroende på patientens individuella behov och önskemål. Var noga med att diskutera alla dina önskemål med din kirurg vid en konsultation, så att du är helt klar över vad som kan göras i ditt fall och vad som ingår i prisbilden du får.
*Diastas: Diastas recti, vanligtvis kallad "diastas" eller ”rectus-diastas”, är en medicinsk term för att den raka bukmuskeln längs mitten av magen (den som kan se ut som ett sexpack) har delats på längden och dragit sig åt sidorna. Detta tillstånd uppträder vanligtvis under graviditet, när magen gör plats åt den växande livmodern och fostret, men kan också förekomma hos både män och kvinnor som t ex har upplevt kraftiga viktökningar.
Det finns olika metoder för bukplastik som är mer eller mindre omfattande.
En mindre bukplastik omfattar vanligen bara området nedanför naveln och oftast inga ingrepp i muskulaturen.
Under en vanlig, full bukplastik görs ett snitt längs med nedre delen av buken, vanligtvis under den s k bikinilinjen. Överflödig hud och fett avlägsnas och bukmusklerna kan dras samman för att skapa en smalare midja, plattare mage och en starkare hållningsmuskulatur. Ibland ingår fettsugning som en del i bukplastiken.
En tillräcklig mängd hud från övre delen av magen behålls och sträcks därefter för att täcka hela magen, varvid ett nytt hål görs för naveln. Om hudöverskottet inte räcker till för att man ska kunna helt ta bort all hud ända upp till naveln, sys det gamla navelhålet igen och lämnar ett litet ärr nertill på magen.
Man blir bara helt av med de ev hudbristningar som skurits bort i samband med hudreduktionen, men ofta blir det totala intrycket bättre när hud med bristningar ovanför naveln flyttas ner under den och huden slätas ut.
Ibland (oftast efter mycket kraftig viktnergång, som efter en gastric bypass-operation), kan man inte ta bort tillräckligt mycket hud med enbart det vågräta snittet. För att strama åt mer från sidorna och forma midjan, kan man därför vilja komplettera det vågräta snittet med ett snitt i form av en ellips från bikinilinjen och upp till bröstbenet (kallas ibland fleur de lis). När huden i ellipsen tagits bort, sys öppningen ihop till ett lodrätt ärr längs magen.
En s k cirkumferent bukplastik omfattar både fram- och baksidan. Förutom den vanliga bukplastiken läggs ett snitt även bak på ryggen ovanför rumpan, fett-och hudöverskott tas bort även från ryggen, midjan formas om och rumpan lyfts. Det kallas ibland också ett kroppslyft, men det begreppet används lite olika av olika personer.
En bra kandidat för bukplastik har
Det är viktigt att förstå att en bukplastik endast kan åtgärda fett som ligger ovanpå bukmuskulaturen, d v s aldrig fett som ligger runt organen, s k visceralt fett.
Fördelarna med bukplastik inkluderar en förbättrad kroppsform, minskad problematik med hudveck samt (vid muskelåtstramning) en starkare bukmuskulatur. Nackdelarna är ärr, ev komplikationer, samt den tidskrävande återhämtningsprocessen.
Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker vid bukplastik, inklusive infektion, blödning, serom (vätskeansamling), onormal eller oestetisk ärrbildning och förlust av känsel i vissa områden. Dessa risker minimeras med noggrann förberedelse och genom att följa kirurgens instruktioner.
Framför allt, rök inte!
Inför en bukplastik rekommenderar vi att man:
Efter operationen kan återhämtningstiden variera, men de flesta patienter behöver räkna med minst en veckas sjukskrivning beroende på yrke samt flera veckors begränsad aktivitet. Man kommer att vara svullen och ha ont runt magen och många upplever att det stramar så att man får svårt att gå rakt, vilket i sin tur kan göra att man får ont även i ryggen.
Man ska ha på sig en tajt gördel under en ganska lång period, först dygnet runt och senare bara dagtid. Det kan vara 3+3 veckor om ingreppet inte omfattat muskelåtstramning, och annars det dubbla. Detta är för att ge stöd åt läkande vävnader och motverka att vätska samlas mellan huden och bukmusklerna, vilket försvårar läkningen och kan göra ont. Om man tycker att gördeln är obekväm kan det hjälpa att ha ett linne under den. Ibland är det faktiskt skönare att ha en gördel med små ben, eftersom den då inte har en kant nertill på magen.
Det är även viktigt att tejpa ärren, helst flera månader, för att de ska bli så smala och fina som möjligt.
Det är nyttigt att röra på sig, t ex ta promenader, men man ska undvika tunga lyft och intensiv träning under återhämtningsperioden. Ta de smärtstillande tabletter du fått utskrivna så att du kan röra på dig. Stressen det innebär att ha ont är inte heller nyttig för kroppen.
Resultatet av en bukplastik blir vanligtvis synligt relativt snabbt efter operationen, men det kan ta flera månader att bli av med svullnaden. De första förändringarna kan märkas inom några veckor, men det slutgiltiga resultatet kan ta uppemot ett halvår eller t o m längre, beroende på individen och hur kroppen läker. Att upprätthålla en hälsosam livsstil och stabil vikt förlänger hållbarheten. Ärren är inte mogna förrän efter något år och noggrann tejpning hjälper att få dem fina.
Det finns alternativa ingrepp och behandlingar som man kan överväga istället för en bukplastik, beroende på ens individuella utgångsläge och önskemål:
För dem som har mer fett än överflödig hud kan fettsugning vara ett alternativ. Detta ingrepp innebär avlägsnande av fett genom ett tunt ”sugrör”, för en förbättrad kroppsform. Fettsugning kan även ingå som en del i en bukplastik, om man t ex vill bli av med fettdepåer som inte kommer att tas bort ihop med överskottshuden.
För mindre problem med överflödig hud kan icke-kirurgiska hudförnyande behandlingar, såsom laserbehandlingar eller radiofrekvensbehandlingar, vara ett alternativ.