Bröstförstoring med implantat
Om Bröstförstoring med implantat
En bröstförstoring med implantat är ett kirurgiskt ingrepp som syftar till att öka bröstens storlek och förbättra deras form. Detta kan göras av estetiska skäl, för att balansera asymmetriska bröst eller för att återställa volym som förlorats efter graviditet, amning eller betydande viktnedgång.
Bröstförstoring utförs vanligtvis under narkos och tar cirka en till två timmar. Kirurgen gör ett snitt för att skapa en ficka där implantatet placeras. De vanligaste snittplaceringarna är:
- Inframammärt snitt: Under bröstet i vecket.
- Periareolärt snitt: Runt kanten av vårtgården.
- Transaxillärt snitt: I armhålan.
Implantatet kan placeras antingen bakom bröstmuskeln (submuskulärt) eller framför muskeln men bakom bröstvävnaden (subglandulärt). Båda placeringarna har för- och nackdelar, som vi går in lite mer på i vår artikel om val av placering av bröstimplantat.
- Dual Plane-tekniken: Denna metod kombinerar placering av implantatet delvis under bröstmuskeln och delvis under bröstvävnaden. Tekniken ger en naturlig övergång mellan bröst och bröstkorg och är särskilt lämplig för patienter med mindre bröstvävnad. Dual Plane minimerar risken för synlighet av implantatkanten (rippling) och ger ett fylligt men naturligt resultat.
- Runda implantat: Ger ett fylligare och mer lyft utseende. Passar patienter som vill ha en mer markerad klyfta. Det finns dock implantat som förvisso har en rund bas, men har designats för att följa tyngdlagen mer och dessa ger ett resultat som kan liknas vid anatomiska implantat när man står upprätt.
- Anatomiska (droppformade) implantat: Efterliknar den naturliga formen på ett bröst, med en mjuk övergång från övre till nedre delen. Passar för ett subtilt och naturligt resultat.
- Kohesiva gelimplantat: Implantat fyllda med en tjockare gel som behåller formen även om de skadas. I princip alla moderna bröstimplantat av silikon har denna egenskap, och är s k ”geléhallon”. De minskar risken för läckage och ger en stabil form. Bröstimplantat med fyllning av koksaltlösning (saltvatten) är ovanliga i Sverige.
Läs gärna mer i vår artikel om olika implantat.
Lämpliga kandidater är friska individer med realistiska förväntningar som vill öka bröstens storlek eller förbättra deras form. Det är viktigt att patienten har färdigutvecklade bröst och inte är gravid eller ammar. Personer med asymmetriska bröst eller förlorad bröstvolym är också goda kandidater. En konsultation med en kvalificerad plastikkirurg är avgörande för att bedöma individuella förutsättningar.
Man behöver förstå att en bröstförstoring utan bröstlyft ger begränsade möjligheter att forma om brösten. Man får oftast en fylligare variant av de bröst man redan har. Lite kan man ibland ”trolla” fram en lyfteffekt genom att sänka bröstvecket något och välja ”rätt” implantat, men har man ett uttalat häng med lågt placerad bröstvårta, och inte känner att det är okej med ett visst häng även efter operationen, så kommer man troligen att behöva ett kompletterande lyft.
Fördelar:
- Ökad bröstvolym och förbättrad kroppskontur.
- Förbättrat självförtroende och självkänsla.
- Möjlighet att korrigera asymmetri eller återställa förlorad volym.
Nackdelar:
- Risk för komplikationer (se nedan).
- Ärrbildning vid snittstället.
- Eventuellt behov av framtida operationer för att byta ut eller ta bort implantaten.
Förutom de generella riskerna med kirurgiska ingrepp finns det specifika komplikationer vid bröstförstoring:
- Rippling: Synliga veck eller vågor på implantatytan, särskilt hos smala patienter.
- Symmastia: Implantaten glider för nära varandra, vilket skapar ett "uniboob"-utseende.
- Muskelpåverkan: Vid submuskulär placering kan implantaten röra sig eller deformeras vid muskelspänning (animation deformity).
- Kapselkontraktur: Ärrvävnad runt implantatet som kan orsaka hårdhet eller förändrad form.
- Infektion: Kan kräva antibiotikabehandling eller borttagning av implantatet.
Se gärna vår artikel om komplikationer vid bröstförstoring.
Inför en bröstförstoring med implantat rekommenderar vi att man:
- Slutar röka minst en månad före och tre månader efter operationen för att främja läkning.
- Följer kirurgens råd om kost och medicinering.
- Planera för återhämtning genom att ordna med hjälp hemma, såsom barn- eller djurvakt.
Det är också bra att ha någon hos sig de första dygnen efter ingreppet. - Förbereder hemmet med nödvändigheter för en bekväm återhämtning. Placera det du behöver lågt i skåpen. Tvätta undan. Handla hem mat etc, laga mat och lägg i frysen, tänk ut något att göra för barnen…
- Ev köper hem laxermedel eller bulkmedel, då förstoppning kan förekomma efter operationen. Kanske vill du ge någon en apoteksfullmakt så hen kan hämta ut din medicin?
Efter operationen kan patienten uppleva svullnad, blåmärken och obehag. Man kan ha rejäla blåmärken som ”vandrar” lite och som ibland dyker upp först efter några dagar. Det är inget att oroa sig för, om man inte har fler skäl att misstänka en blödning.
Smärtan är vanligtvis mild till måttlig och kan hanteras med smärtstillande medicin. När bröstimplantaten lagts bakom muskeln har man dock mer ont än när de enbart läggs bakom mjuk vävnad, eftersom man då skär även i muskulaturen. Då kan man ha rejält ont den första veckan och man bör planera för att få ha en lugn återhämtning utan förväntningar på sig.
De flesta kan återgå till lättare vardagsaktiviteter inom en vecka, men ansträngande fysisk aktivitet bör undvikas i cirka 4-6 veckor och styrketräning av bröstmuskeln oftast längre än så. Att bära en stödjande bh dygnet runt rekommenderas för att underlätta läkningsprocessen. Vissa kliniker har dock en tajt special-BH där kupan är helt eller delvis öppen och bygeln hjälper till att befästa rundningen på implantatsfickan under läkningen.
Svullnad och blåmärken avtar gradvis inom några veckor efter operationen. Det slutliga resultatet kan ses efter några månader när brösten har anpassat sig till sin nya form.
Bröstimplantat håller inte för evigt; många tillverkare rekommenderar att de byts ut efter 10-15 år, och även om de är intakta kan ålder, graviditet/amning och viktförändringar göra att man inte längre trivs med hur de ser ut, t ex kan den egen vävnaden börja hänga mer än implantaten, vilket ser onaturligt ut.
Priset för en bröstförstoring i Sverige varierar mellan 40 000 och 70 000 kronor beroende på klinik, val av implantat och ingreppets omfattning.
Du kan vilja läsa om Mia Femtech och bröstförstoring med eget fett. Vi avråder dock från bröstförstoring med fillers eftersom det kan ge allvarliga komplikationer.